Categorieën

Categorieën kun je gebruiken om een groot aantal berichten op een eenvoudige manier te groeperen. Alle berichten in WordPress moeten aan een categorie gekoppeld worden.

Om (nieuws-)berichten in je website overzichtelijk te houden, worden deze geplaatst in een categorie. Stel je hebt een website waarin je over je hobby’s schrijft. Dan zou de website met de volgende categorieën ingedeeld kunnen worden. Categorieën zijn een soort rubrieken. 

  • tuinieren
  • fotograferen
  • nieuws

Schrijf je losse verhalen en columns over actuele zaken dan zou je de volgende categorieën kunnen gebruiken:

  • gedichten
  • korte verhalen
  • columns

Categorie aanmaken

Een categorie Kun je op twee manieren aanmaken. Onder het kopje [Berichten] in WordPress en bij het bericht zelf. 

categorie aanmaken

Als je klikt op [Categorieën] kom je op een pagina waar je een categorie kunt aanmaken. Je ziet hierbij vier opties staan: Naam, Slug, Hoofd en omschrijving.

categorie naam geven

Naam Bij naam, vul je de gewenste naam in van je categorie, bijvoorbeeld [tuinieren].

Slug De slug wordt het adres (url) van je categorie. Bijvoorbeeld www.jewebsite.nl/tuinieren. Je kunt gewoon hetzelfde woord invullen bij de slug. Als je deze leeg laat gebeurt dit overigens automatisch. Bestaat de naam uit meerdere woorden dan zie je bij de slug dat er streepjes tussen staan, bijvoorbeeld tuinieren-in-de-zomer

Hoofd Bij de optie “hoofd” kun je  de categorieën onderverdelen als dit nodig is. Als er nog geen categorieën onderverdeeld hoeven te worden op je kun je deze optie op “geen” laten staan.

Omschrijving Bij de omschrijving vul je een korte omschrijving in van de categorie.

Tip: standaard staat er 1 categorie {Geen categorie]. Deze kun je niet verwijderen, maar wel aanpassen. Wijzig dit ook. Maak hier [Algemeen] van of [Nieuws}, maar pas het aan. {Geen categorie staat niet erg professioneel].,

Categorie bij een bericht

Wanneer je een nieuw bericht schrijft in WordPress heb je aan de rechterkant van het scherm de mogelijkheid om je bericht bij een bepaalde categorie in te delen.

De categorieën worden op deze manier een verzameling van goede content. Zoekmachines kunnen op deze manier categorieën als verzamelpagina’s indexeren en zo bouw je met je website autoriteit op voor verschillende onderwerpen.