Installatie WordPress

Er zijn drie manieren om WordPress te installeren

  • Complete installatie via je provider
  • Installatie via het controlepaneel van je provider
  • WordPress zelf volledig installeren

Complete installatie via je provider

Je hoeft zelfs niets te doen. Je krijgt per mail je gebruikersnaam en wachtwoord en kunt meteen inloggen op je nieuwe website, Net zoals bij je cursuswebsite. Een aantal providers heeft hiervoor een speciaal WordPress pakket. Meestal is dit iets duurder dan een standaard pakket.

Installatie via het controlepaneel van je provider.

De provider installeert WordPress half. Ze zetten dan wel de software WordPress op je domeinnaam, maar je moet  zelf ook nog twee stappen zetten

  1. Database gegevens verzamelen
  2. De installatie afronden : dit worden de bekende 5 stappen van WordPress genoemd.

Database aanmaken

Voor je WordPress installatie heb je een MySQL-database nodig. Heb je van je provider geen mail ontvangen met database gegevens (naam Database, Gebruikersnaam, Wachtwoord)? Dan moet je nog zelf een database aanmaken. Dat kan via je hostingpaneel.
Ga hiervoor naar de website van je hostingprovider (bijvoorbeeld  https://auth.mijndomein.nl/login) en log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hebt gekregen. Vervolgens klik je op de knop [database aanmaken].

Er komt nu een nieuw scherm naar voren waar je een gebruikersnaam en een wachtwoord kunt kiezen. Je gebruikersnaam en wachtwoord mogen niet overeen komen. Kies een moeilijk wachtwoord en maak gebruik van speciale tekens als: ^%@#!. Sla dit wachtwoord meteen goed op, want niemand anders weet dit!

Klik op [Create]. Je hebt nu een nieuwe database aangemaakt met de door jou gekozen gegevens ( (naam Database, Gebruikersnaam, Wachtwoord) .

WordPress installatie afronden: de 5 stappen van WordPress

Zorg dat je de database gegevens bij de hand hebt, want die zijn essentieel bij dit proces.

Ga naar www.jouwdomeinnaam.nl.

Je krijgt nu een popupscherm met het verzoek om database en wachtwoord gereed te houden. Klik op de button [Laten we starten]

Stap 2: gegevens invullen

Deze gegevens heb je ontvangen of zelf aangemaakt bij de voorbereidende stappen. Als hostnaam zul je vaak [localhost] aantreffen, maar het kan ook iets zijn als mysql.jouwdomeinnam.nl.

Tableprefix staat standaard op wp_ (van WordPress). Heb je meerdere sites of wil je je site extra beveiligen vul hier dan iets anders in met _ bijvoorbeeld dve_

Klik op [versturen]

Stap 3:

Woohoo, gelukt! Volgende

Stap 4: Weer invulvelden:

Websitetitel:

Hier vul je de titel van je website in. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Sitevisie of Bloemenzaak de Pioenroos. Dit is de titel die bovenaan in de balk van je browser komt te staan. Deze titel kun je later weer aanpassen.

Gebruikersnaam:

Hier vul je de gebruikersnaam in waarmee je straks gaat inloggen op je WordPress website. Alles is goed, behalve ADMIN. Die gebruikersnaam is te makkelijk te raden en daarom niet veilig.

Wachtwoord:

Hier vul je het wachtwoord in voor je WordPress website login. WordPress doet al een suggestie voor een goed wachtwoord. Zelf kiezen kan ook, maar maak dan gebruik van speciale tekens, hoofdletters, kleine letters en getallen.

E-mailadres:

Hier vul je het e-mailadres in dat WordPress kan gebruiken voor belangrijke berichten. Op dit e-mailadres ontvang je een bevestigings e-mail van je WordPress installatie en instructies als je jouw wachtwoord bent vergeten.

Zoekmachinezichtbaarheid:

Als je het vakje aanvinkt vraag je de zoekmachines en Google je site niet te indexeren. Handig als je je site nog aan het bouwen bent. Vergeet niet om het vinkje weer weg te halen als je formeel online bent en goed gevonden wilt worden.

Stap 5: gelukt

Je kunt nu inloggen. Je kunt voor de eerste keer inloggen op je website met je net gekozen gebruikersnaam en wachtwoord.

De volgende keer moet je inloggen bij www.jouwdomein.nl/wp-admin. 

Inlogscherm:

Gegevens onthouden: dit vink ik zelf nooit aan uit oogpunt van veiligheid. Geen wachtwoorden automatisch laten bewaren!

Volledig handmatig WordPress installeren

Dit is voor de techies: Hier lees je een uitgebreide handleiding: WordPress volledig handmatig installeren. 

Kom je er niet uit? Voor al mijn cursisten geldt dat ik de installatie van WordPress gratis voor je doe 😉

Is het je gelukt? Zet de url hier dan onder in een reactie. Meteen goed voor Google!