Een thema kiezen

Met een WordPress thema bepaal je de vormgeving van je website.

Het vinden van een een goed thema is vaak lastig. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en als je een thema hebt gevonden dat er goed uit ziet blijkt het een ingewikkeld geval te zijn.  Het is dan een enorme puzzel om het voor elkaar te krijgen dat jouw website er net zo uit komt te zien als het voorbeeld.

Waar moet je nu op letten bij het zoeken naar een thema?

Zeven tips:

 1. Ga uit van de inhoud van je website. Wat is het doel van je website? Wie is je ideale bezoeker/klant? Dus begin pas te zoeken naar een geschikt thema als je precies weet wat je met je website wilt bereiken. Wil je zaken laten zien, kennis delen, producten verkopen?
 2. Kies een responsive thema. Dat wil zeggen dat je site goed wordt  weergegeven op alle beeldschermformaten, van grote desktopschermen tot tablets en smartphones.  Dit is echt een must. Voor je bezoeker. Want als ze jouw site niet goed kunnen bekijken op hun telefoon zijn ze natuurlijk zo weg. Maar ook voor Google. Voor Google is het een belangrijke rankingfactor bij zoekopdrachten op mobiele apparaten. Als je een thema ziet dat je wat lijkt, check de beschrijving dan in eerste instantie op de term ‘responsive’.
 3. Keep it simple! Sommige thema’s hebben enorm veel opties en extra functionaliteiten. Dat lijkt mooi, maar daardoor zijn deze thema’s vaak  extra ingewikkeld. Even een pagina bijwerken is dan opeens niet meer zo simpel. Hoe jammer. Maak het jezelf dus niet te moeilijk.
 4. Zit er support en documentatie bij het thema?  Is er voldoende uitleg bij het thema? Documentatie, video’s, support forum?
 5. Gratis of premium (betaald)?  Betaald is lang niet altijd beter. Er zijn prima gratis thema’s beschikbaar, maar gebruik dan niet zomaar een thema dat je via Google vindt. Dan haal je misschien ongewenste virussen of ander leed naar binnen. Goede thema’s vind je via de WordPress directory, Eleganthemes en Themeforest.
 6. Nederlands. Ook heel handig als het thema vertaald is in het Nederlands. Je bezoekers krijgen anders allemaal van die automatisch gegenereerde termen en zinnetjes in het Engels te zien, zoals Read moreNext page etc.
 7. Actualiteit. En dan natuurlijk, net als bij het kiezen van plugins:
  – Is het thema recent bijgewerkt?
  – Is het thema vaak gedownload?
  – Heeft het thema een goede waardering?

Bekijk altijd eerst de demoversie voordat je een thema installeert!

Welk thema is dit

Soms kom je wel eens een thema tegen waarvan je denkt: deze wil ik ook. Er is een tool om hier achter te komen: wpthemedetector.com

Veilige thema’s

Gratis WordPress thema’s worden niet altijd met goede bedoelingen aangeboden. Zo zijn er in het verleden gratis WordPress thema’s verspreid met verborgen virussen. Kies daarom altijd voor veilige aanbieders en bekende marktplaatsen voor WordPress thema’s.

Verder is het goed om er rekening mee te houden dat WordPress thema-bouwers vaak gratis versies van hun thema’s aanbieden in de hoop dat je een uitgebreidere versie aanschaft. Dit wordt het freemium-model genoemd; de basis is gratis, maar voor de extra’s moet je betalen.

Goede thema’s, waaronder veel gratis:

 • WordPress zelf
 • OnePress, onepage website. Veel mogelijkheden. Uitgebreide handleiding.
 • Astra 

Betaalde thema’s kun je vinden op 

Soms werkt een thema met een speciale builder, zoals Elementor, Divi, of Site Origin. Een builder is een variant op de ingebouwde editor: de blokken van WordPress. 

Op je cursuswebsite is Divi geïnstalleerd met geldige licentie, zodat je de ingebouwde builder kunt uitproberen. 

Kun je veilig van thema wisselen? 

In principe wel, MAAR ook dit is weer afhankelijk van het thema.

Soms blijft er na het wisselen code achter op pagina’s. Voorbeeld: als je eerst DIVI installeert en dan terug wilt naar een ander thema zie je op je pagina’s ineens heel veel code die je handmatig zult moeten veranderen voor de leesbaarheid. 

Maak dus altijd eerst een backup voordat je op je draaiende website een ander thema wilt gaan gebruiken!