Wat is een ALT-tag of ALT-tekst?

Afbeeldingen in een tekst zijn goed. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Maar Google en robots kunnen geen afbeeldingen lezen. Google weet niet wat er op de afbeelding staat. En al helemaal niet als de titel van de afbeelding DSC34561.jpg is  Maar gelukkig biedt de ALT-tag uitkomst. Deze tag is een alternatieve titel van de afbeelding die aangeeft wat er op de afbeelding te zien is.

De ALT-tag voor SEO én gebruiksvriendelijkheid

SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie) De zoekmachines – dus ook Google – wegen de afbeeldingen mee in hun algoritmes. Ze kijken naar de inhoud van de ALT-tag om te bepalen wat er op de afbeelding te zien is. Vanuit SEO-oogpunt is het dus belangrijk om deze tag in te vullen, want het beïnvloedt jouw ranking in Google.

Ook voor mensen met een visuele beperking is het handig. Met bepaalde  apparatuur kan er worden voorgelezen wat er op de afbeelding te zien is. En “foto DSC382650.jpg” zegt natuurlijk niets.

Wat is een goede ALT-tekst?

Een goede ALT-tekst voldoet aan de volgende criteria:

  • Het geeft een goede beschrijving die past bij de inhoud van de desbetreffende webpagina. Ook Google zelf adviseert om een beschrijvende ALT-tekst te gebruiken.
  • Het is voorzien van relevante woorden: hoe relevanter de beschrijving, hoe hoger d e ranking in Google. Want wanneer er meer bezoekers op jouw afbeelding klikken, neemt Google aan dat de afbeelding erg belangrijk is op de desbetreffende zoekterm.
  • De zoekterm is zoveel mogelijk vooraan geplaatst in de tag.

Gebruik de bovenstaande criteria om een goede ALT-tag te schrijven. Zorg er vooral voor dat de beschrijving nuttig en relevant is, zodat je van waarde bent voor de bezoeker. Daar draait het immers bij Google ook om.

Waar vind je de ALT-tag

Zodra je op een afbeelding klikt in de mediabibliotheek dan zie je rechts naast de afbeelding verschillende invulvelden: Alternatieve tekst, Titel, Onderschrift, Omschrijving, Link kopiëren.

Geef elke foto een goede titel (dus niet zoals in het voorbeeld fotos381937)960_720 of dia 12, maar zeg waar de foto over gaat. En vul ook altijd de Alternatieve tekst (ALT-tag) in.

Fout:

Goed: Alternatieve tekst + Titel ingevuld met omschrijving (zoekwoord)

Het is handig om meteen bij het uploaden een goede titel en alt tekst te geven!