Algemene blokken WordPress


In deze categorie vind je de blokken die je waarschijnlijk het meest gaat gebruiken: de algemene blokken.

Paragraaf

Als je een pagina of bericht aanmaakt is dit blok automatisch geselecteerd. Na elke enter begint een nieuwe alinea en daarvoor krijg je een nieuw blok. Wil je geen nieuwe alinea, maar alleen op een nieuwe regel beginnen, klik dan op <strong>shift + enter</strong>. <br />Bij dit blok zie je aan de rechterkant extra mogelijkheden, zoals de grootte van het lettertype, een grote beginletter toevoegen en kleurinstellingen voor tekst en achtergrond van het blok.

Kop

Beetje code uitleg: als je dit selecteert zie je meteen dat koptekst 2 wordt gebruikt als titel van een paragraaf. Waarom niet koptekst 1?Dat is omdat de titel van je bericht of pagina in koptekst 1 wordt weergegeven en standaar is er maar 1 koptekst 1 per pagina (Wet van Google 😉 Koptekst 3 kun je gebruiken voor subkopjes.

Afbeelding

Voeg een afbeelding toe aan je bericht of pagina. Je kunt een afbeelding selecteren uit je mediabibliotheek (als je deze al een keer hebt geupload) of via je mediabibliotheek van je computer uploaden.

Galerij

Met het toevoegen van een galerij kun je meerdere foto’s tegelijk laten zien op je website. Deze functie zit standaard in WordPress. Vind je de galerij niet mooi? Wil je bijvoorbeeld een lightbox waarbij de foto groter wordt als je er op klikt of wil je dat de galerij wordt weergegeven als een diashow, dan zul je hiervoor een plugin moeten installeren.

Lijst

Hiermee voeg je een lijst toe met rondjes of cijfers. 

 

 

Citaat

Hiermee kun je een geciteerde tekst weergeven. Ook hierbij heb je een paar extra instellingen aan de rechterkant. Het thema dat je gebruikt heeft hierbij ook een grote invloed.

Audio

Upload een audio bestand en er komt een autoplayer op je website om het bestand te kunnen laten afspelen. 

 

Omslagafbeelding

De naam zegt het: gebruik dit blok om een omslag of header toe te voegen. 

 

Bestand

Wil je dat bezoekers een bestand kunnen downloaden. Hiermee maak je een link naar je bestand. 

 

Video

Je kunt hier een video uploaden en WordPress maakt er dan automatisch een player van. Ik ben hier geen voorstander van, omdat dit meestal zeer grote bestanden zijn die vertragend werken. Beter is een link naar YouTube. Daarvoor moet je een ander blok gebruiken: [Insluitingen].